Škorica
tu môže byť tvoja reklama smetocojeme@gmail.com...
škorica - liek pre diabetikov
Orientalné korenie z orientu s nezameniteľnou chuťou a skvelou voňou
Vdávnej histórii mala väčšiu hodnotu ako zlato, bola súčasťou mágieozdobou miestnosti, a slúžila tiež ako afrodiziakum. Postupom času si našla uplatnenie pri dochucovaní jedál a pri ich úprave pečením. Dnes si bez nej nevieme predstaviť punč, medovníky. a ani čaj.
Nutričné hodnoty: v 100g škorice
-Bielkoviny....3,7 g
-Cukry..........81,7g
-Tuky............1,8 g
-Energia.........730Kj
V prospech zdravia:
-znižuje hladinu cholesterolu v krvy
-eliminuje rakovinu a artritidu
-pomáha pri nachladnutí a chrípke
-lieči akné a iné kožne infekcie
-posilňuje imunitu
História
:Škorica pochádza zo Srí Lanky (do roku 1972 Cejlón), kde sa používa už vyše 40 rokov. Škoricovníky Cejlónske, z ktorých sa táto cenná korenina získava, vo voľnéj prírode dorastá až do 15metrov. Prvá písomná zmienka o pravéj škorici pochádza z Číny 2800p.n.l.. Zaujímavosťou je že botanický názov škorie Cinnamomum zeylanicum bol odvodený z arabského výrazu amomon, čo v preklade znamená voňavá rastlina. Arabi využívali škoricu nie len na duchovné obrady, ale aj na liečivé účely. Do Európy sa škorica dostala vďaka Benátčanom, ktorí mali monopol na obchod so vzácnym korením. V tom čase začali ľudia spoynávať blahodarné účinky škorice na organizmus, dochucovali ňou jedla, a nápoje.
Liečivé účinky:.
Nielen oddborníci na zdravú výživu, ale aj lekári potvrdzujú bladodárny vplyv škorice na naše zdravie. Jej pravidelná konzumácia znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni organizmus pred infarktom. Osvedčená a účinná je najmä kombinácia škorice s medomktorá posilňuje činnosť srdca a uľavu pri dýchavičnosti. Starším ľudom vriacia pružnosť žilám a cievam.Austrálski a japonskí odborniciúspešne liečili medom a škoricou rakovinu kostí, čriev a žalúdka. Eliminuje nielen vírusy, ale aj kašeľ a zápal priedušiek.Je liekom na imunitu,artritídu,chronický zápal klbov a dlhovekosti. Posilňuje biele krvinky a chráni telo pred útokom baktérií. Pasta pozostavajúca z troch lyžíc medu+jednej lyžičky škorice učinne zaberá pri akné a exzémy a pri všetých typov kožných infekcií. Obézní ľudia by mali ráno na lačno vypiť šálku medu so škoricou. Vedecky je dokázané, že práve táto kominácia zybraňuje usadzovaniu tukov a prispieva k znižovaniu váhy.
Spracovanie:
Príjemnú mäkkú chuť a intenzívnu sladkastú vôňu škorice spôsobujú prchavé aromatické silice. Jedným percentom sú zastúpené v kôre (cinamaldehyd,cinnamyl acetát a cineol) a v listoch škoricovník sa nachádza 85% vonného oleja-eugenol. Korenie s chuťou rasce a citrusov sa používa do rôznych dezertov, alebo koláčov. Škorica vynikne v kombinácii s jablkami, banánmi, hruškami a atď. Je neodolateľnou súčasťou pri zaváraní ovocných kompótov, ako aj pri príprave vianočného pečiva. Takisto sa pridáva do čaju, ryže a vareného vína. V arabskéj, ázijskej, indickej a tureckej kuchyni sa škorica používa ako súčasť rôznych koreninových zmesí a ako prísada do mäsitých jedál.Kvalitnú škoricu spoznáme podľa svetlejšej farby a intenzívnej sladkastej vône. Celá škorica si lepšie udržuje svoju arómu a chuť. Pred použitím sa iba nasucho opraží a najemno postrúha. Na uskladnenie treba zvoliť suché, chladné a tmavé miesto. Škorica v prášku nám v takýchto podmiekach vydrží približne pol roka, celé kúsky až jeden rok.
vytvorené 3.3.2013