mungo fazula
tu môže byť tvoja reklama smetocojeme@gmail.com
MUGO fazuľa všeliek na imunitu, rakovinu a ine choroby
Domáca výroba enzýmov, vitamínov, minerálov a proteínov
"Klíčky - zelenina, ktorá vyrastie v akomkoľvek podnebí, svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná mäsu, dozreje behom troch až piatich dní, pestovať ju možno v ktorúkoľvek ročnú dobu, nevyžaduje pôdu ani slnečné lúče, svojím obsahom vitamínu C môže súperiť s rajčinami, jej prípravou nevznikne žiadny odpad a jeme je surovú.
Čo obsahujú klíčky:
Vďaka tomu, že obsahujú množstvo dobre vyvážený pomer aminokyselín, mastných kyselín, prírodných cukrov a minerálov a za predpokladu, že ich konzumujeme niekoľko druhov spolu, môžu nás klíčky už samy o sebe udržať pri živote.
Výhody klíčiacich semien
Pomerne dávno používaný systém klíčenie semien sa stále stáva viac a viac používaný a klíčky rastlín sú trvalou súčasťou zeleninových šalátov i zeleninových pokrmov po celý rok z mnohých dôvodov:
klíčenie rastlín sú najlacnejšie zeleninou 1- čerstvá zelenina má vysoký obsah vitamínov biologicky aktívnych látok a minerálov 2- jedla sa ľahko upravujú
Semeno je uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasaje trochu vody, dejú sa s ním pozoruhodné veci. Enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Niektoré semená konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie, práve naklíčením však tieto tendencie prudko znížime. Aktivita enzýmov v rastlinách nie je už nikdy tak intenzívna, ako počas najrannejšieho štádia klíčenia semien. Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr, tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlasnté enzýmy k väčším výkonom. Klíčky pôsobia pred započatím tráviaceho procesu, takže ich živinová účinnosť je niekoľkonásobne vyššia než u semien, z ktorých vzišli.
Pri klíčení semien sa tiež neobyčajne zvyšuje obsah vitamínov. Napríklad množstvo vitamínu B2 obsiahnuté v ovse sa takmer okamžite zvyšuje až o 1300 percent! V okamihu, keď na povrch prerážajú prvé uzučké zelené lístky, obsahuje ovos tohto vitamínu už o 2000 percent viac, ako semienko v kľude. Dramaticky stúpa tiež podiel ostatných vitamínov: biotin (vitamín H) o 50 %, kyselina pantothenová (B5) o 200 %, pyridoxin (B6) o 500 % a kyselina listová o 600 %. Množstvo vitamínu C sa počas troch dní po naklíčení sójových bôbov znásobuje až päťkrát. Naklíčené sójové bôby sú v skutočnosti také bohaté na vitamín C, že na pokrytie odporúčanej dennej dávky dospelej osoby ich stačí iba jedna polievková lyžica. Posúďte sami, kde inde v prírode by ste našli takú vysokú kvalitu živín za takú nízku cenu?
Čo všetko môžeme klíčiť:
Najpoužívanejšie je zelená sója - mungo. Z pol decaka semien za 3 dní získate šalát pre seba.
-Z strukovín to sú ďalej hrach, cícer, šošovica hnedá aj ružová, sója žltá, fazuľa aduki.
-Kapustovité rastliny sa klíčia hlavne pre získanie rastliniek pikantnej chuti na ochutenie šalátov a sendvičov. Patrí sem reďkovka, červená reďkovka Sango, červené kapusta a brokolica.
-Z ostatných je veľmi jemná lucerna, pór, horčicové semeno, sezamove semeno, slnečnicové semeno, jačmen. pšenica, žito, ovos, proso,
Záhradkárstvo v pohári
Ako spravne klíčiť mungo sóju:
Pól deci suchých semien poriadne niekoľkokrát prepláchneme a nanamocime do vlažnej vody. na 24 hodin. Mungo sa nám krasne napučí-nabobtná. Po 24hodinách semená vložte do pohara. Semená umiestníme v tmavej miestnosti (kúpeľňa, skrina kuchynskéj linky atď). V priebehu nasledujúceho pohár minimálne 2x denne a maximálne 3x denne preplachujeme s vlažnou odstatou alebo prevarenou vodou. V miestnosti má byť optimálna teplota 18-22 0 C. V pohárii nesmie zostávať zvyšky vody. Od 2. dňa po umiestnení semien do pohára sa začnú objavovať prvé klíčky. Celá mäsa semien s klíčky sa postupne dvíha, až nakoniec dosiahne 2/3 obsahu pohára. Proces klíčenia je ukončený na 3. deň od naplnenia pohára. Klíčky majú mať dĺžku 20-30 mm a majú byť silné 3-4 mm. Ak klíči semeno dlhšiu dobu, vyvinú sa rozvetvené korene, ktoré zhoršujú vlastnosti kľúčika, klíčky možu sa aj zafarbit do fialova. Vyklíčení semená z pohára vyberieme a konzumujeme. Podobným spôsobom ako mungo môžeme klíčiť napr šošovku ta tiež rýchlo vklíči.
Kuchynská úprava
Zeleninový šalát
Mungo klíčky nakrájame, pridáme jemne nastrúhanú karotku a nakrájané pekinskej kapusty, trochu octu, olivového oleja, sójovej omáčky. Osolíme, pridáme trochu cukru a podávame.
Vytvorené 26.1.2013