OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

karob

                                                              tu môže byť tvoja reklama smetocojeme@gmail.com...

 

 

                                           Karob - Carob
                                                                  svätojanský chlieb

 

 

Historia:
Karobový prášok - známy aj pod názvom „svätojánsky chlieb“ sa svojou farbou i chuťou podobá kakau, preto sa používa ako zdravá náhrada čokolády a kakaa. Pridáva sa do cukroviniek, zmrzlín, koktailov a pečiva. V porovnaní s kakaom karob obsahuje trikrát viac vápnika a 17-krát menej tuku. Samotný karob má sladkú chuť, lebo obsahuje až 50 percent cukrov, preto sa do jedál ním ochutených pridáva menej cukru

Obsahuje: Karob obsahuje 8% bielkovín, veľký podiel prírodného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm a meď. V porovnaní s kakaom má trikrát vyšší obsah vápniku, o tretinu menej kalórií a až sedemnácťkrát menej tuku! Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučování a je užitočný pre zastavenie hnačiek a pri zvracaní. Karob má vplyv aj na znižovanie hladiny cholesterolu.Karob má prirodzene nasladlú chuť, takže nie je potrebné ho sladiť cukrom a vhľadom k jeho jemnej konzistencii nevyžaduje ani pridávanie veľkého množstva tuku ako pri výrobe čokolády.
Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v luskoch 30 - 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvýhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

Karob je vynikajúca chutná a zdravá alternatíva kakaa. Pochádza zo stromu, ktorý rastie hlavne na Strednom Východe, kde se pestuje už najmenej 4000 rokov. Pre svoje sladké a výživné plody sa pestuje hlavne ako zdroj potravy. Plod karobu je tmavo hnedý jedlý lusk 15-30 cm dlhý a pomerne silný a široký. Ten je sušený a mletý na jemný karobový prášok. V dávnejších dobách speváci žuli karobové lusky, pretože verili, že im to vyčistí krk a hlasivky.Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v luskoch 30 - 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály - vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvýhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza "teobromín" ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.

Karob je vynikajúca chutná a zdravá alternatíva kakaa. Pochádza zo stromu, ktorý rastie hlavne na Strednom Východe, kde se pestuje už najmenej 4000 rokov. Pre svoje sladké a výživné plody sa pestuje hlavne ako zdroj potravy. Plod karobu je tmavo hnedý jedlý lusk 15-30 cm dlhý a pomerne silný a široký. Ten je sušený a mletý na jemný karobový prášok. V dávnejších dobách speváci žuli karobové lusky, pretože verili, že im to vyčistí krk a hlasivky.

 

zdroj: internet                                                                                                                   vytvorene:20.04.2013